Over Land en Zee in concert

Vrijdag 16 november wordt Dorpshuis de Neng omgebouwd tot een heuse concertzaal voor een optreden van het Hooglands koor Over Land en Zee en het Spakenburgs Visserskoor.

Het Hooglands koor dat ruim 12 jaar bestaat, is een gemengd koor dat een mix van (oude) levensliederen en zeemansliederen zingt. Deze nummers worden meerstemmig ten gehore gebracht onder leiding van dirigent Frits Klostermann. De nummers klinken soms net even anders dan u gewend bent. Het koor wordt begeleid door 3 accordeonisten.

Het repertoire van het Spakenburgs koor, onder leiding van Cor Severijnse, bestaat voornamelijk uit zeemans- en vissersliedjes. Het motto van het koor luidt: “Het is geen feest als het visserskoor niet is geweest.” Ook deze avond zullen zij er alles aan doen om er een muzikaal feest van te maken.

De medewerkers en vrijwilligers van Dorpshuis de Neng zullen hun beste beentjes voor zetten om de avond in goede banen te leiden, opdat het de bezoekers aan niets zal ontbreken.  Wilt u bij voorkeur met de fiets of te voet komen, want de parkeerruimte bij de Neng is beperkt. Als u wel met de auto komt  U kunt de auto 260 meter verder parkeren op het terrein van de Eemruiters, Engweg 115, 3828 CJ Hoogland. Volg de aanwijzingen over het parkeren.

Aanvang van het concert : 19.30 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar à €12,00 via de koorleden of rwtolboom@hotmail.com

 

www.hooglandskoor-overlandenzee.nl

53e Vogelshow in de Neng

 

Al 54 jaar houdt de vogelvereniging “De Sportkwekers” uit Hoogland zich bezig met het houden en kweken van kleur-, vorm- en postuurkanaries, hybriden, tropen, geoorloofde wildzangvogels en parkieten.

Momenteel telt de vereniging vijf en veertig leden.

Leden, voor wie het een lust voor het oog is en die elk moment van de dag, in welk jaargetijde dan ook, kunnen genieten van de bonte verenpracht, het gezang en het levendige en aktieve gedrag van vogels.

Voor hen is er elke dag weer iets nieuws te ontdekken en wat de vogels zelf betreft, ze voelen zich in hun beschermde wereldje bijzonder happy en laten dat ook duidelijk blijken.

Elk jaar weer worden honderdduizenden vogels in volières en kooien geboren.

Het is zelfs een vaststaand feit dat vogels in de volière een aanmerkelijk langer leven beschoren zijn dan hun soortgenoten in de vrije, maar o zo vaak vijandige en vervuilde natuur.

 

De leden van “De Sportkwekers” houden zich ondermeer van hun sport op de hoogte door maandbladen en maandelijkse bijeenkomsten van de vereniging.

Eenmaal per maand verschijnt het kleurrijke en interessante blad “Onze Vogels”, dat wordt uitgegeven door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, zijnde de overkoepelende organisatie waarbij “De Sportkwekers” is aangesloten.

Deze organisatie levert de standaardeisen, waaraan de verschillende wettelijk toegestane vogelsoorten, die gekweekt mogen worden, moeten voldoen.

Die eisen richten zich op kleur, tekening, formaat en houding van de vogels.

Er worden lezingen gehouden, diavoorstellingen georganiseerd, ervaringen uitgewisseld of er wordt gewoon gezellig met elkaar gebabbeld over alles en nog wat te maken heeft met vogels.

 

Maar het gehele jaar door houdt men toch de blik gericht op de jaarlijkse tentoonstelling, het jaarlijkse hoogtepunt van de vereniging.

De leden kunnen daarin meedingen naar ereprijzen met de door hen zelf gekweekte vogels.

 

Ruim 300  vogels worden er verwacht, welke stuk voor stuk door de vijf aanwezige Bondskeurmeesters zullen worden beoordeeld.

De keurmeesters die door de Bond zijn opgeleid en een op hoog niveau staand examen hebben afgelegd, beoordelen de vogels op de verschillende standaardeisen en geven daar punten voor.

Na de keuring worden de ingezonden vogels op een fraaie wijze opgesteld en kan een ieder ze bewonderen in Wijkcentrum “De Neng” te Hoogland.

 

De openingstijden zijn:

Vrijdag             9   november 2018                                           van 20.00 uur tot 22.00 uur

Zaterdag          10 november 2018                                          van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zondag            11 november 2018                                           van 10.00 uur tot 16.00 uur

 

Op de tentoonstelling hoopt het bestuur van “De Sportkwekers” te kunnen laten zien wat met zorg en toewijding in deze hobby bereikt kan worden.

Voor vele mensen is deze hobby een nog totaal onbekende hobby.

Toch zal men na een bezoek aan deze tentoonstelling de indruk krijgen dat deze hobby voor velen wellicht mogelijkheden biedt.

 

De op de tentoonstelling aanwezige bestuursleden van de vereniging zijn graag bereid u alles te vertellen over deze prachtige hobby en op eventuele vragen een antwoord te geven.

 

Ook is er op de tentoonstelling gelegenheid om een vogel te kopen en kan men meedingen naar de vele mooie prijzen waarmee de tombola is gevuld.

 

Gelet op de belangstelling van het publiek in voorgaande jaren en het grote aantal vogels dat dit jaar weer tentoongesteld wordt, belooft het weer een groot succes te worden en is het zeker een bezoekje waard.

 

Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met: W.P. van Middelaar,

Telefoonnummer: 033-4801928.         

Hooglandse zijspantocht

Op zondag 9 september vond voor de vijftiende keer de Hooglandse zijspantocht voor mensen met een beperking plaats. Verzamelen bij café De Kolkrijst in Hoogland. Meer dan 25 zijspannen, squads en trikes, alsmede militaire jeeps, stonden te wachten

Op de foto’s er met een brede lach op (zie het fotoalbum). En dat was het doel van deze dag. Deze mensen een fijne dag bezorgen. De blijdschap is van de gezichten af te lezen. Tegen de klok van vieren arriveerde de stoet weer bij De Kolkrijst en werd er nog ‘even’ nagepraat. Het was weer een bijzonder gezellige dag. De glunderende bakkenisten met hun brede grijns hebben maar één vraag en die is:  “Volgend jaar weer, hè?“ En op zo’n vraag kan iedereen, na zo’n leuke dag, alleen maar positief antwoorden. Vandaar dat er op de tweede zondag van september, ieder jaar weer, de Hooglandse zijspantocht voor mensen met een beperking wordt gehouden. Met dank aan alle medewerkers.

Opgravingen Coelhorst naderen einde

De opgravingen in Coelhorst bij voormalig landhuis Couwenhoven naderen hun einde. Het fotoalbum (allemaal geschoten door Timo Blom) bevat redelijk unieke beelden van hoe er vroeger gebouwd werd. Zelfs de archeologen zijn soms verbaasd wat ze aantreffen. Op de laatste beelden in het fotoalbum heeft Timo iets bijzonders vastgelegd.

Dit zijn beelden van een zeer interessant onderwerp van het opbouwen van een kelder. Dit hadden de archeologen nog nooit eerder meegemaakt. Als je goed kijkt naar de foto's dan zie je de op bouw eerst een planken vloer daar op een balkenlaag, daarop weer een plankenvloer en dan werd er pas de kelder vloer op gebouwd die bestond weer uit 3 lagen steen, afgewerkt met esterikken tegels in een patroon met ge lazuurde tegels, daarop weer een laag gele stenen van een later datum...

Collecte Spierfonds

Van 9 t/m 15 september is de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds in Hoogland. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.  

Steun de strijd tegen spierziekten en geef aan de collectant bij u in de buurt. Mist u de collectant? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze.

Spierziekten

Er zijn 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, maar ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. De spieren in een mensenlichaam sturen alles aan; lopen, zwaaien, lachen, ademen. Een ziekte die spieren aantast, tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan.

 

Lees meer over het Prinses Beatrix Spierfonds op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl.

Masterchef Hoogland 2018

Zondag 16 september vindt tijdens het Dorpsfeest Hoogland een unieke kookcompetitie plaats: Masterchef Hoogland 2018. Zes amateurkoks slijpen de koks-messen om met deze titel naar huis te gaan. De bekende kok Julius Jaspers van het TV programma Topchef begeleidt de kookchallenge en zal als jury de eindresultaten beoordelen.

Masterchef Hoogland 2018 is een kookwedstrijd waarbij de deelnemers gerechten bedenken met ingrediënten uit een black box. Ze weten vooraf dus niet waarmee ze gaan koken. Het bijzondere is dat de ingrediënten normaliter worden gezien als waste, restvoedsel. Door creatief te koken met waste, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Doe mee met Masterchef Hoogland 2018

Er is nog plaats voor mensen die mee willen doen!

Mensen die meer willen weten en/of zich willen aanmelden kunnen contact opnemen met Matchpoint, Saskia van Dijk / s.vandijk@matchpointamersfoort.nl / 06 – 442 19 485

Voedselverspilling tegengaan

De kookwedstrijd is een onderdeel van Keibewust033: een initiatief van Matchpoint Zinvol zaken doen om bewustwording te creëren omtrent voedselverspilling in Amersfoort. Met de stand Keibewust033 Restifal en de kookwedstrijd wil Matchpoint in samenwerking met Rabobank Amersfoort Eemland mensen inspireren ook thuis in de eigen keuken minder eten weg te gooien. Rabobank Amersfoort Eemland is sponsor van Dorpsfeest Hoogland en wil tijdens dit evenement de krachten bundelen met Matchpoint Zinvol zaken doen om aandacht te vragen voor voedselverspilling.

Topchef kok Julius Jaspers

Julius Jaspers is kok, kookboekenschrijver, heeft 2 restaurants in Amsterdam en geeft kookles bij de Kookfabriek. Hij is bij het grote publiek vooral bekend als chefkok van de succesvolle televisieprogramma’s Topchef en Masterchef. Julius won voor zijn eerste Smart Cooking kookboek in 2003 de gouden garde.

Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling

Keibewust033 Restifal wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland Amersfoort, diverse bedrijven en het Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling van gemeente Amersfoort

Wordt vrijwilliger bij de Zonnebloem

Ons team bestaat uit 35 enthousiaste vrijwilligers. Gaat u/ ga jij daar ook aan meedoen?

- vindt u het leuk mensen te bezoeken, mooie contacten leggen, luisteren met gevoel voor doelgroep?

- vindt u het leuk om een uitstapje te organiseren?

- vindt u het leuk om een activiteit te begeleiden?

 

DAN BEN JE BIJ ONS AAN HET GOEDE ADRES!

De werkzaamheden als Zonnebloem vrijwilliger bij onze afdeling kunnen zijn:

- regelmatig uw gast(en) bezoeken

- begeleiden van afdelingsactiviteiten

- organiseren en coördineren van activiteiten

- loten verkopen

- bestuurswerk (bezoekwerk, communicatiewerkzaamheden e.d.)

 

Veel van onze activiteiten worden in commissies voorbereid.

Wij vragen u regelmatig een vergadering bij te wonen om contact te houden met de mede vrijwilligers

en bestuursleden.

Ook jongeren worden verzocht zich hiervoor te laten informeren en/of zich aan te melden.

Voor meer informatie: Secretariaat – Hanita Kreijne T 033-4804612 of E zonnebloem.hooglandnieuwland@gmail.com

Deelnemen bij de Zonnebloem bij u in de buurt

Een kopje koffie drinken, een fijn gesprek voeren, een wandeling, een fietstocht op de duo-fiets, een bibliotheek bezoek, een dierentuinbezoek, een cultureel bezoek of naar een concert.

Wat voor velen de gewoonste zaak van de wereld is, kan voor fysiek beperkten, zieken, gehandicapten, van jong tot oud, toch heel lastig zijn, met daarbij een kans op vereenzaming.

De vrijwilligers van de Zonnebloem bieden daarin uitkomst.

Zij brengen bijzondere ontmoetingen tot stand, waarbij gezelschap en persoonlijk contact centraal staan.

Ook bij u in de buurt zijn er vrijwilligers actief.

Indien u tot de doelgroep behoort en graag bezoek ontvangt of wilt deelnemen aan georganiseerde activiteiten, kunt u contact opnemen met:

De Zonnebloem afdeling Hoogland en Nieuwland     of        Zonnebloem Regio Amersfoort

Mw. J.M. Kreijne       tel. 033-4804612                                       Mw. B.M. Gerritse-van Ee       tel. 035- 6016537

Zonnebloem.hooglandnieuwland@gmail.com                       b.gerritse@hetnet.nl

https://www.zonnebloem.nl                                                  https://www.zonnebloem.nl/regio-eemland

                                                                                         

Het is noodzakelijk dat u zich zelf aanmeldt bij een plaatselijke afdeling in de regio Amersfoort.

In een persoonlijk gesprek bespreken we of u tot de doelgroep behoort, waarna u als deelnemer van harte welkom bent. Uw (jaarlijkse) donaties aan de landelijke vereniging De Zonnebloem in Breda staan apart van deelname bij de plaatselijke afdeling!